Ziua Mondială a Aviației și a Cosmonauticii

Știați că pe 12 aprilie, dată la care racheta Vostok 3KA a plasat pe orbită modulul spațial în care se afla cosmonautul sovietic pilotul și cosmonautul sovietic Iuri Gagarin , prima dată când cineva a părăsit atmosfera terestră și ajuns pe orbită, se sărbătorește Ziua Mondială a Aviației și a Cosmonauticii?

În data de 4 octombrie 1957, fusese lansat pe orbită primul satelit realizat de om, Sputnik I, produs de Uniunea Sovietică, acela fiind momentul de debut al explorării spaţiului.

Lansarea navetei a avut loc de la cosmodromul Tiuratam (situat la 200 km sud-vest de Baikonour) şi s-a plasat pe o orbită cu perigeul de 181 km, apogeul la 327 km, înclinarea 65,57 grade. A făcut un înconjur al planetei şi s-a reîntors pe Terra. Zborul a fost precedat de două lansări succesive de nave Vostok experimentale, la 9 şi la 25 martie 1961, având câte un câine la bord şi un manechin pe locul pilotului (Sputnik-9 şi Sputnik-10).

O cameră de televiziune instalată la bordul navei a transmis în permanenţă imagini din interiorul capsulei, până la ieşirea din orbită. Legăturile radiotelefonice şi telegrafice au fost asigurate pe două frecvenţe de unde scurte (9,019 MHz şi 20,006 MHz) şi pe o frecvenţă în ultrascurte (143,625 MHz). Pe durata misiunii au fost făcute însemnări în jurnalul de bord, s-au realizat diferite activităţi demonstrative programate, cum ar fi consumul de alimente, hidratarea. Totodată, s-au făcut imprimări pe bandă de magnetofon şi a fost ascultată muzica transmisă de pe Pământ. De asemenea, au fost transmise şi mesaje din cosmos.

Marcarea acestei zile a fost instituită de Adunarea Generală a ONU prin Rezoluţia 65/271 din 7 aprilie 2011. La nivel internaţional, această zi are rolul de a aminti public despre începutul epocii spaţiale pentru specia umană, despre contribuţia marcantă a tehnologiei şi ştiinţei în slujba cercetării spaţiului în ce priveşte atingerea obiectivelor de dezvoltare sustenabilă şi de consolidare a nivelului de bunăstare al oamenilor şi al statelor, potrivit www.un.org.

Lasă un comentariu